Avskogning og treplanting i Nicaragua

Av de 5.5 mill. ha skog som finnes i Nicaragua, er 2.0 mill. ha allerede avskoget. 2.5 mill. ha klassifiseres som "beskyttet" skog. Her foregår det en ukontrollert og storstilt hogst. Man regner med at 4 % av de gjenværende skogene blir avskoget hvert år. Verdifullt trevirke hugges ulovlig i regnskogene på Atlanterhavskysten (RAAN og RAAS) og selges til utenlandske oppkjøpere. I dette området finnes 71 % av Nicaraguas skoger. Der er det kun 10 skogvoktere som er ansatt for å holde oppsyn med tømmerhogsten.

image.php?id=427Av de 5.5 mill. ha skog som finnes i Nicaragua, er 2.0 mill. ha allerede avskoget. 2.5 mill. ha klassifiseres som "beskyttet" skog. Her foregår det en ukontrollert og storstilt hogst. Man regner med at 4 % av de gjenværende skogene blir avskoget hvert Œr. Verdifullt trevirke hugges ulovlig i regnskogene pŒ Atlanterhavskysten (RAAN og RAAS) og selges til utenlandske oppkjøpere. I dette området finnes 71 % av Nicaraguas skoger. Der er det kun 10 skogvoktere som er ansatt for Œ holde oppsyn med tømmerhogsten.

70 % av trevirket som blir nedhogd i Nicaragua hvert år benyttes likevel nasjonalt til ved. Dette er 58 % av samlet energiforbruk. I hovedstaden Managua er 95 % av all ved som blir solgt ulovlig hugget. Politiet lar seg lett bestikke ved kontroller.

I bare en ubetydelig del av områdene som blir avskoget, plantes nye trær. Noen utenlandske og nasjonale organisasjoner har prosjekter for treplanting, men er ikke i nærheten av å demme opp for de skadene som oppstår når 100-150 tusen hektar skog hugges hvert år.

(Tall fra MARENA (Nicaraguas miljø- og ressursdepartement) og La Prensa)

Land